wtorek, 18 września 2012

Zupa zacierkowa

Składniki:
- Woda - ok.2 - 2,5 maks.3 litry (nieduzy garnek)
- Kilka ziemniaków
- Grzybek suszony
- 2 - 4 pieprze
- 1 - 2 listki laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- kostki rosolowe - w zaleznosci od ilosci wody

- Mąka - na zrobienie makaroniku
- Sól - do smaku

- Cebulka - nie za duza
- Trochę oleju/oliwy

Etap pierwszy
Na samym początku robimy zacierki. Jest to etap najdłuższy i najnudniejszy, ale efekt końcowy (gorąca zupka w talerzu) zrewanzuje nam tę nudę.
Z mąki, wody i odrobiny soli ugniatamy ciasto. 

(nie podam dokladnego przepisu ile sie czego dodaje w gramach, bo to sie robi wg, uznania. Jak ciasto za miekkie to dodajemy maki, jak za twarde to troszke wody). Powinno byc w miarę twardę, ale nie kruszące. I z tego ciasta tworzymy makaron tzw. ZACIERKI - ksztaltem powinny przypominac łezki o dl. maksymalnie jednego centymetra. Tworzy się je za pomoca kciuka i palca wskazującego. Ewentualnie jak by komus nie wychodzilo to moze zetrzec to ciasto na tarce tej z najwiekszymi dziurkami, tak zeby powstaly kluseczki takie jak opisalem powyzej.
W miseczce do ktorej bedziemy wrzucac nasze zacierki powinno znajdowac sie troche maki zeby sie nie posklejaly w jedna kulke. A jak juz je zrobimy to trzeba pamietac zeby co jakis czas potrząsnać miseczką, w celu zlikwidowania posklejanych klusków

Etap drugi
Wlewamy wode do garnka, dodajemy pieprz, listki, grzybka i ziele angielskie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczke jak do normalnej zupy.
Jak woda sie zagotuje, dodajemy kostki rosolowe (ilosc zalezy od ilosci wody. Dodawac wg. przepisu na pudelku od kostek), oraz wrzucamy ziemniaki. Sprawdzamy słoność zupy i ew. doprawiamy. 

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Co jakis czas trzeba sprawdzic czy ziemniaki nie robią sie miękkie. Jesli zaczną to:
Na nieduzej patelni podgrzewamy olej. Na gorący olej wrzucamy cebulkę i zrumieniamy ją. Cebulka powinna byc lekko chrupiąca.

Etap trzeci 

Jak ziemniaki są juz miękkie, do garnka wrzucamy nasze zacierki (przesiane z nadmiaru mąki). 
***To co nam zostanie wkladamy do sloiczka i mamy zacierki na nastepną zupe***
Przy wrzucaniu zacierek do garnka trzeba mieszac zupę, żeby zacierki nie poprzyklejaly sie do dna garnka i same do siebie. Calosc podgotowac jeszcze troszke, tak zeby kluseczki byly miękkie. Jak juz beda w sam raz to wlewamy zupe do miseczek i dodajemy 1-2 łyżki stolowe przyrumienionej cebulki.

Nie ma lepszej zupy!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz