sobota, 15 września 2012

Zupa fasolowa

Składniki:
- Fasola - 0,5 kg
- Marchewki - 3-5
- Pietruszki - 2
- Mięsko - ok. 0,5 kg (wieprzowe lub wołowe)
- Liść laurowy
- Parę ziaren pieprzu
- Parę ziaren ziela angielskiego (5szt)
- Ziemniaki
- Masło - duża łyżka
- Oliwa
- Mąka

Przygotowania:
Fasolę namoczyć dzień wcześniej.
Ugotować wywar z mięsa i przypraw a potem dodać fasolę i warzywa (bez ziemniaków). Jak warzywa będą już miękkie, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i posolić do smaku.

Zasmażka:
Masło (rozpuścić tak żeby się spalił) + trochę oliwy, rozgrzać na patelni. Dodać łyżkę (max 1,5) mąki i lekko podgrzać (tak żeby nie spalić mąki). Dodać trochę płynu z zupy i szybko mieszać, żeby nie zrobiły się grudki (gdyby powstały dodać więcej zupnego płynu i podgrzać do zagotowania, ciągle mieszająć).

Wykończenie:
Zasmażkę dodać do zupy (najlepiej przez sitko), posypać koperkiem lub natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz