Składniki:
1)
Fasolka (ja osobiscie używam najwiekszej jaka znajde, i kupuje 1 kg)
2) Cebulka jedna duza
3) Kiełbasa (jesli na 1kg fasoli, to proponuje 2 dlugie pętka kielbasy)
4) Duzy przecier pomidorowy (polecam Kotlina, bo fasolka miala bardzo soczysty czerwony kolor i dobry smak pomidorowy)
5) Łyżka stołowa Papryki słodkiej w proszku
6) Troszke cukru (bedzie potrzebny,)
7) Sól, Pieprz
8) Dla wybrańców - Boczek - ja osobiscie go nie trawie, chociaz smak fasolki po bretonsku poprawia
Początek:
Fasole
trzeba namoczyc.
Dzień drugi:
Jesli fasolka juz napeczniala (woda powinna zakrywac fasole o conajmniej 5 cm...) mozna postawic ja na gazie i zaczac gotować...
Dodatki:
W czasie jak fasola sie gotuje przygotowujemy dodatki, w postaci kiełbasy (i ew. boczku) oraz cebulki.
Cebulka kroimy w kosteczke, kielbase kroimy w kosteczke, i ew. boczek kroimy w kosteczke...
Na
rozgrzana patelnie (bez tluszczu) wrzucamy kielbaske i ew, boczek i
podsmazamy... Jak sie wszystko zacznie ladnie rumienic, dorzycamy
cebulke i ja tez podsmazamy.
Półmetek:
Jesli
fasole mozna juz jesc, tzn jesli jest "aldente"(w środku czuć delikatne niedogotowanie), mozna dorzucic cebulke,
boczek i kielbase (fasola caly czas sie gotuje).
A nastepnie dodac caly przecier i wymieszac... gotowac jeszcze przez pare minut i ...
Smakowanie:
... caly czas gotujac, dodac łyżkę stolowa papryki slodkiej w proszku, zamieszac i sprobowac...
Doprawic
solą i pieprzem... Smak na pewno bedzie lekko kwasny od przecieru, wiec
juz wg uznania dosypac troche cukru... Pogotowac jeszcze z polgodzinki i
sprobowac jeszcze raz...
Zajadanie:
Podawac w miseczkach... Dodatkiem moze byc bułeczka kajzerka...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz