sobota, 15 września 2012

Fasolka po Bretońsku

Składniki:
1) Fasolka (ja osobiscie używam najwiekszej jaka znajde, i kupuje 1 kg)
2) Cebulka jedna duza
3) Kiełbasa (jesli na 1kg fasoli, to proponuje 2 dlugie pętka kielbasy)
4) Duzy przecier pomidorowy (polecam Kotlina, bo fasolka miala bardzo soczysty czerwony kolor i dobry smak pomidorowy)
5) Łyżka stołowa Papryki słodkiej w proszku
6) Troszke cukru (bedzie potrzebny,)
7) Sól, Pieprz
8) Dla wybrańców - Boczek - ja osobiscie go nie trawie, chociaz smak fasolki po bretonsku poprawia

Początek:
Fasole trzeba namoczyc.

Dzień drugi:
Jesli fasolka juz napeczniala (woda powinna zakrywac fasole o conajmniej 5 cm...) mozna postawic ja na gazie i zaczac gotować...

Dodatki:
W czasie jak fasola sie gotuje przygotowujemy dodatki, w postaci kiełbasy (i ew. boczku) oraz cebulki.
Cebulka kroimy w kosteczke, kielbase kroimy w kosteczke, i ew. boczek kroimy w kosteczke...
Na rozgrzana patelnie (bez tluszczu) wrzucamy kielbaske i ew, boczek i podsmazamy... Jak sie wszystko zacznie ladnie rumienic, dorzycamy cebulke i ja tez podsmazamy.


Półmetek:
Jesli fasole mozna juz jesc, tzn jesli jest "aldente"(w środku czuć delikatne niedogotowanie), mozna dorzucic cebulke, boczek i kielbase (fasola caly czas sie gotuje).
A nastepnie dodac caly przecier i wymieszac... gotowac jeszcze przez pare minut i ...

Smakowanie:
... caly czas gotujac, dodac łyżkę stolowa papryki slodkiej w proszku, zamieszac i sprobowac...
Doprawic solą i pieprzem... Smak na pewno bedzie lekko kwasny od przecieru, wiec juz wg uznania dosypac troche cukru... Pogotowac jeszcze z polgodzinki i sprobowac jeszcze raz...

Zajadanie:
Podawac w miseczkach... Dodatkiem moze byc bułeczka kajzerka...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz