sobota, 15 września 2012

Pierś z kurczaka w sosie

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- mąka
- czosnek granulowany

- olej
- woda
- 2 kostki rosolowe (warzywne lub drobiowe ew. grzybowe, ja uzywam jednej warzywnej i jednej drobiowej)
- sól i pieprz
- makaron - najlepiej jakis nie za duzy (kokardki, muszelki itp)

Zaczynamy
Pierwsza rzecza jaka trzeba zrobic to dokladnie umyć pierś z kurczaka

Faza druga
Pierś tniemy w kostkeczkę o wielkosci 2cm x 2cm x 2cm lub w paseczki o grubosci ok 1,5 cm .
Pociętą pierś umieszczamy w miseczce

Czosnek
Teraz posypujemy czosnkiem granulowanym naszą pociętą pierś z kurczaka i wcieramy w nia czosneczek... Nie musi być go bradzo dużo...

Mąka
Teraz każdy kawałek pociętej pierśi z czosneczkiem obtaczamy w mące.

Smażenie
Do głębokiej patelni wlewamy odrobinę oleju (wg mnie około 1-2 łyżek stołowych.
Na rozgrzany olej wrzucamy naszą pociętą pierś z kurczaka i podsmażamy z każdej strony. Gdy kurczak zacznie przybierać lekko brązowe kolory należy zalać go GORĄCĄ wodą z czajnika tak by woda przykryła zawartość patelni...

Faza ostateczna
Wstawiamy osoloną wodę na makaron
Ponieważ po dolaniu wody na patelnie jest ona juz wrząca, mozemy wrzucic kostki rosołowe... I dokładnie wymieszać...
Jak tylko sosik zacznie robic się troszkę gęstszy trzeba go spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem...
Jak makaron sie zrobi wykładamy go na talerz i zalewamy sosikiem z kurczakiem. Do tego pasuje pseudosurówka z ogórka kiszonego cebuli i oleju (ogórki kroimy w kosteczke, cebule tez kroimy w kosteczke mieszamy ze sobą i polewamy nie duzą ilościa oleju)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz