sobota, 15 września 2012

Ciasto drożdzowe

Składniki:
- 1kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 10 dkg drożdży
- Cukier wanilinowy
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- szczypta soli
- 1,5 szklanki cipłego mleka.

Przygotowania:
Margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia.
Z drożdży, 0,5 szklanki mleka, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn (na 20minut zostawić do wyrośnięcia)

Etap główny:
Mąkę wsypać do miski (przesiać), dodać zaczyn i jajka (kogel-mogel), mleko (pozostałą szklankę), cukier wanilinowy i sól. Wyrobić ciasto. Następnie po trochu dolewać margarynę. Powstałe ciasto trzeba wyrabiać intensywnie przez conajmniej 15minut. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem (ściereczka) do wyrośnięcia.

Etap końcowy:
Formy do ciasta wysmarować masłem.
Włożyć do nich ciasto (max do połowy formy) i odstawić znowu do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 180stopni.
Ciasto piec przez około 45-50 minut. Pod koniec sprawdzając patyczkiem, jego wilgotność.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz