sobota, 15 września 2012

Krem z dyni

Materiały:
- 1kg dyni (bez skórki, włóknistego miąższu i pestek)
- Jedno jabłko (większe)
- Duża cebula
- 2 łyżeczki Curry
- 1 łyżeczka ostrej papryki.
- Sól, pieprz do smaku.
- 1 litr wywaru rosołowego (moze byc z kostki)

Opcjonalnie:
- Paczka Ravioli


Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ z pestkami i kroimy w większą kostkę.
Cebulę i jabłko kroimy w kosteczkę.
W głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, na którą wrzucamy pokrojoną cebulę. Po zeszkleniu dorzucamy jabłko oraz dynię. Posypujemy curry i papryką oraz doprawiamy lekko solą i pieprzem.
Na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając, dusimy wszystkie produkty przez ok. 10-15 minut.
Następnie dolewamy bulion tak żeby zakrył warzywa i dusimy wszystko do momentu aż dynia będzie już miękka.

W między czasie przygotowujemy Ravioli wg przepisu na opakowaniu (lub przyrządzamy swoje).

Gdy warzywa są już miękkie wystarczy blenderem zrobić z przygotowanych warzyw - krem, oraz ew. jeszcze doprawic solą i pieprzem.

Do miseczek wrzucić porcję Ravioli i zalać kremem. Przyozdobić listkami świeżej bazylii.

Czas przygotowania całości około 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz