środa, 31 października 2012

Kapuśniak

Składniki:
- 1/2 kg mięsa (może być wieprzowe, lub wołowe bez kości - schab karkowy, od szynki)
- 3/4 kg kapusty kiszonej (jeśli bardzo kwaśna odcisnąć)
- marchewka
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- listek laurowy
- sól
- cukier
- łyżka masła
- łyżka mąki

Przygotowanie:
Kapustę trochę pokroić. Wodę z mięsem zagotować i odszumować.
Dodać kapustę, marchewkę i przyprawy.
Gotować do czasu, aż kapusta będzię miękka.
Posolić do smaku i dodać łyżeczkę cukru żeby przełamać kwaskowaty smak.

Zasmażka:
Z jednej łyżki masła i jednej łyżki mąki przygotować zasmażkę. Rozrzedzić płynem z kapusty (lub zupą), żeby nie było grudek i dodać do zupy, ciągle mieszając.

Dwie wersje podania:
- Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotwać osobno.
- Ugotować ziemniaki, rozbić i podać na osobnym talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz