wtorek, 18 września 2012

Grilowany łosoś i ziemniaczane talarki

Składniki:
- łosoś - świeży, filet -  ilość zależna od ilości osób
- ziemniaki - ilość j.w.
- przyprawy - sól, pieprz
- oliwa

Dodatkowo: grill elektryczny (no chyba że ktoś ma fantazję na klasycznego. Ja w mieszkaniu niestety mogę "odpalić" tylko elektryczny)

Przygotowanie.
Z łososia wybrać mogące wystąpić ości. Delikatnie oprószyć go solą i pieprzem. Odstawić na 30min w celu przeniknięcia przypraw wgłąb ryby.

Odpalić grilla.

W między czasie obrać ziemniaki, i pokroić w 0,5cm plasterki. Gorącego grilla wysmarować delikatnie oliwą i położyć plasterki ziemniaków. (można opcjonalnie oprószyć ziemniaki wg uznania przyprawami lub mieszanką odpowiednią do frytek i ziemniaków).

Delikatnie posmarować rybę oliwą.

Jak ziemniaki zarumienią się, przewrócić je na drugą stronę. W momencie gdy zacznie przyrumieniać się druga strona, wrzucamy na ruszt rybę, i grillujemy ją z obu stron do momentu, aż przybierze odpowiedni kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz