Składniki
400-450 g mąki pszennej
200 g miękkiego masła
100 g cukru
10 g cukru waniliowego
60-80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
4-5 żółtek
4 łyżki mleka
Posypka:
ok. 2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka cukru wanilonowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i odstawić do lodówki na 15 min. Podzielić ciasto na dwie-trzy części a następnie każdą z nich podzielić na porcje po 12-15 gram z których zrobić kuleczki. Dłonią rozwałkować ciasto tak żeby miało około 6cm długości i na środku było grubsze. Uformować rogalika i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po zapełnieniu blachy wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 15-20 min (do pierwszego przyrumienienia). Czynność powtórzyć z resztą ciasta. Po wyjęciu z piekarnika obsypać rogali cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz