wtorek, 29 września 2020

Szybkie chlebki z patelni

Składniki:

500g maki

500ml jogurtu naturalnego

1 lyzeczka sody

1 lyzeczka proszku do pieczenia

3 lyzeczki oliwy

1 lyzeczka masla

1 lyzeczka soli


Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać w misce, mokre wymieszać oddzielnie. Potem wlać mokre do suchych i wyrobić ciasto. 

Będzie trochę lepkie ale podsypywać sobie delikatnie mąką. 

Ciasto podzielić na 8-10 części i rozwałkować palcami na placek o grubości 0,5cm. 

Rozgrzać patelnie i lekko spryskać olejem. Wrzucić placka, zakryć przykrywka i smażyc na małym ogniu z każdej strony aż się ładnie zarumieni. 

Na ciepło niebo w gębie. Na zimno prawie też :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz