...czyli sklerokarteczka ze sprawdzonymi przepisami i smakami "jak u mamy" które warte są zapamiętania
wtorek, 21 stycznia 2014
Ketchup
3kg pomidorów
5 dużych cebuli
1 szk cukru
2 łyżki soli
5 goździków
10 ziaren pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
troszkę imbiru
troszkę gałki muszkatołowej
troszkę papryki
1/2 szklanki octu.
Z pomidorów zdjąć skórkę i włożyć do garnka z pięcioma dużymi cebulami przekrojonymi na 4 części.
Dodać 1 szklankę cukru, 2 łyżki soli, 5 goździków, 10 ziaren pieprzu, 1 łyżeczkę cynamonu, troszkę imbiru, gałki muszkatołowej i paryki.
Gotujemy tak długo, aż zostanie połowa objętości. Wtedy dodać 1/2 szklanki octu.
Przetarty roztwór wlać do słoików i zagotować.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz