Składniki:
Polewa
1 kostka margaryny
1/2 szklanki mleka
2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
zapach waniliowy lub rumowy (do ciasta cytrynowego aromat cytrynowy)
Ciasto:
2 szklanki mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko ze składników na polewę podgrzać mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru (nie dopuścić do zagotowania). Z powstałej polewy odlać pół szklanki (będzie wykorzystana do dekoracji).
Resztę polewy ostudzić.
Po wystudzeniu dodać stopniowo 2 szklanki mąki, pięć żółtek i łyżeczkę proszku do pieczenia.
Ubić pianę z białek i dodać do powstałej masy (delikatnie).
Masę przelać do form wysmarowanych masłem i wysypanej bułki tartej.
Piec około 1 godzinę w temperaturze 170-180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz